Finaliści programu Impactful leaders

Supptrail

Supptrail –(Ewelina Antonowicz, Ewa Polkowska), dzięki technologii SaaS dostarcza kompleksową platformę do zarządzania łańcuchem dostaw w branży odzieżowej i tekstylnej. Obejmuje ona m.in. mapowanie pełnych łańcuchów dostaw, ocenę i wybór dostawców na podstawie wskaźników zrównoważonego rozwoju, certyfikatów, obliczenia śladu węglowego oraz śledzenie i uwierzytelnianie produktów. @sustainablefashioninstitute

INTU

INTU (Veronika Czarnocka) -INTU jest marką odzieżową o zrównoważonym i wpływowym podejściu, aktywnie angażującą się w ochronę środowiska poprzez ponowne wykorzystanie surowców do produkcji ubrań. Współpracujemy z innymi markami odzieżowymi, odzyskując ich niesprzedane kolekcje oraz nieużywane tekstylia. Dla INTU biznes to nie tylko cel komercyjny, lecz także misja regeneracji całej branży odzieżowej, zarówno w Polsce, jak i za granicą. Wierzę, że jedynie poprzez partnerstwo z dużymi graczami możemy wprowadzić istotne zmiany i kompleksowo rozwiązać problem zanieczyszczania środowiska przez odpady tekstylne.

Strona: www.intu.store LI: https://www.linkedin.com/company/intucircularity/
IG: @intu_circularity FB: https://www.facebook.com/intu.store

FastTrack

FastTrack-(Aleksandra Mycan, Mateusz Leśniewski, Szymon Jackowski)aplikacja, która przyspiesza obsługę kolejek m.in. na festiwalach i wydarzeniach sportowych. Umożliwia zamawianie jedzenia z food trucków, skanując kod QR lub wybierając z listy. Aplikacja umożliwia płatność, śledzenie kolejki i odbiór zamówienia po powiadomieniu.

BioCommunity

BioCommunity (Julia Ługowska, Jakub Fenert, Natalia Sobolewska).

Site: https://sites.google.com/view/knbiogospodarki/dzia%C5%82ania-202223
Facebook: https://www.facebook.com/KNBiogospodarki
Instagram: https://www.instagram.com/knbiogospodarki?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Nasz pomysł to wsparcie mieszkańców wsi w zakładaniu spółdzielni energetycznych opartych o biogazownie rolnicze. Razem z zespołem zbieralibyśmy informacje na temat rodzaju i ilości biomasy jaka mogłaby w danej społeczności być dostępna (głównie odpady z rolnictwa i przemysłu produkcyjnego) wykonywalibyśmy odpowiednie obliczenia i proponowali projekt, który byłby konsultowany z mieszkańcami. To oni decydowaliby w jaki sposób chcą zagospodarować energię wytwarzaną w biogazowni, na co chcą przeznaczać pieniądze zarobione ze sprzedaży nadwyżki energii oraz zielonych i niebieskich certyfikatów. Naszym pomysłem, który zaproponujemy będzie zakupienie elektrycznych samochodów i maszyn rolniczych, które będą dostępne w systemie car-sharing, jednocześnie służąc jako mobilny magazyn energii i źródło zasilania awaryjnego. Co ważne, będziemy pomagać w złożeniu wszystkich wymaganych wniosków, bo wiemy, że mimo prawnych możliwości, społeczności nie podejmują się takich inicjatyw m.in. ze względu na trudności organizacyjne.

SmartMuse

SmartMuse – (Gabriela Libudzka, Jakub Stępka) to innowacyjna aplikacja audioprzewodników dla muzeów sztuki, stanowi odpowiedź na globalne wyzwania związane z dostępnością do kultury. Zredukowana konieczność noszenia dodatkowych urządzeń sprawia, że zwiedzanie staje się wygodniejsze, a automatyczne nagrania generowane przez modele AI eliminują koszty lektorów, uczyniając rozwiązanie bardziej przystępnym cenowo. Aplikacja nie tylko ułatwia zwiedzanie, lecz także pełni funkcję edukacyjną, umożliwiając zgłębianie dzieł sztuki poprzez analizy i kontekst historyczny.

EDUważność

EDUważność- (Jagoda Sadowska,Weronika Liberska, Agata Żubert)https://eduwaznosc.pl/ – Platforma wprowadzająca uważność do szkół za pomocą lekcji online, warsztatów i wskazówek infrastrukturalnych.

Hexanity

Hexanity (Maciej Furmanek, Jakub Ciborowski, Adam Kasprzak) -Giełda energii na zasadach handlu partnerskiego. Giełda oparta o platformę łączącą producentów i odbiorców, automatyzująca sam handel oraz zarządzanie nim i obieg stosownych dokumentów.

OptiFood

OptiFood – (Mirella Kłosińska, Iwona Ulenberg) Ponad 70% właścicieli restauracji w Polsce boi się, że wzrastające koszty operacyjne zlikwidują ich biznes. Dodatkowo, z końcem 2023 r. wejdzie w życie legislacja UE, przez którą podmioty z branży gastronomicznej będą musiały zredukować ilość marnowanej żywności o 50% do 2030 r. i corocznie raportować ile jedzenia wyrzucają. Aby im pomóc, będziemy tworzyć oprogramowanie SaaS w modelu B2B dla restauracji, które chcą zwiększyć swoje oszczędności finansowe i zapewnić zgodność z regulacjami. Narzędzie będzie działać w 4 prostych krokach: 1) menedżerowie lokali będą wprowadzać do systemu bieżące dane operacyjne (faktury, menu, raporty sprzedażowe) 2) my zajmiemy się procesowaniem ww. informacji 3) będziemy generować raporty operacyjne 4) na samym końcu pomożemy klientom układać plany naprawcze, dzięki którym zwiększą oszczędności finansowe i zminimalizują ilość wyrzucanej żywności.

Therapy Guide

Therapy Guide -(Aleksandra Trzewik, Iga Iwanek, Jakub Binda) -Narzędzie zwiększające efektywność terapii poprzez monitorowanie stanu zdrowia psychicznego pacjenta.

AvoCycle

AvoCycle – (Katherine Burchiellaro, Robert Kaczmarek,Daria Polcyn.) https://www.instagram.com/avocycle_project

Naszą odpowiedzią na globalny i narastający problem związany z plastikiem jest stworzenie biodegradowalnego plastiku z pestek awokado. W samej Warszawie jest już ponad 100 wegańskich i wegetariańskich restauracjach oraz 70 restauracji meksykańskich, które codziennie zużywają wiele kg awokado. Dodatkowo wiele opadów w postaci awokado jest produkowanych przez sieci sklepów spożywczych. Celem Avocycle jest rozwińcie branży biodegradowalnych materiałów tworzonych z odpadów. Docelowo chcemy tworzyć materiał kompatybilny z drukarkami 3D. Chcemy, aby nasze zastosowanie było wykorzystywane w branży spożywczej, czy medycznej oraz w modzie.